Tehnici pentru a nu lăsa fricile să te limiteze

29.09.2018

"E important să înţelegi frica pentru a o putea manipula în folosul tău. Frica e ca focul. O poţi face să lucreze pentru tine: te poate încălzi când ţi-e frig, îţi poate găti mâncarea când ţi-e foame, îţi oferă lumină când e întuneric şi poate produce energie. Totuşi, dacă pierzi controlul, te poate răni sau chiar ucide. Frica este prietena oamenilor excepţionali." Cus D'Amato

Frica deasemenea este cel mai mare obstacol al învăţării în orice domeniu. Şi fără învăţare nu poţi obţine rezultate indiferent de domeniul pe care ţi-l alegi.

Oamenii au foarte multe dorinţe şi totuşi sursa nefericirii lor este că ignoră acest lucru simplu: vrei ceva?

Învaţă cum să îl obţii!

Poţi obţine orice în această viaţă, învăţând. Există deja foarte mulţi oameni bogaţi care AU ÎNVĂŢAT să facă bani şi să creeze lucruri materiale. Există foarte mulţi oameni care au învăţat să obţină satisfacţie pe plan sexual, al relaţiilor, al iubirii.

Există mulţi oameni care au creat şi creează foarte multă valoare pentru cei din jur, făcând lumea mai bună pentru că au învăţat cum să o facă.

Există însă pentru fiecare om ca cei de mai sus alţi 10 care refuză să accepte că orice lucru se poate învăţa şi încearcă să găsească o scurtătură care nu îi duce niciunde până la urmă sau intră în depresie şi renunţă.

Lumea ar fi întradevăr mai bună dacă am scapă de frică şi am alege să învăţăm cum să obţinem ceea ce ne dorim.

Pentru orice lucru pe care vrei să-l înveţi, e nevoie de repetiţie. Este firesc să eşuezi de multe ori în procesul de învăţare, dacă suferi emoţional sau fizic din cauza eşecului eşti tentat să nu mai încerci. Şi astfel te opreşti din procesul de învăţare şi rămâi blocat.

La început îmi era teamă de orice:

- teamă de grupuri sociale

- teamă de a aborda fetele

- teamă de a nu fi un ratat

- teamă de ce spun oamenii despre mine şi cum mă privesc

- teamă de a nu face greşeli.

Acestea sunt doar câteva din temerile ce mi-au bântuit viaţa la un moment dat.

S-a dovedit că toate aceste temeri erau inoculate de societate, mass media, şcoală, familie şi marea lor majoritate nu erau deloc logice şi justificate.

Erau doar limitări impuse de programarea socială care încearcă să facă din fiecare persoană o oaie ascultătoare.

Totuşi am reuşit să scap de toate aceste temeri prin educaţie şi dezvoltare personală.

Despre frică

În materialul lui Eben Pagan, Self made wealth, se vorbeşte rolul fricii în supravieţuire.

Astfel, frica ne ajută să nu facem lucruri care să ne pună în pericol viaţa sau lucruri care ne dăunează.

Totuşi, aceeaşi frică dacă este nejustificată, ne opreşte din succes şi realizări.

Experimentele arată că animalele luate din mediul lor natural şi duse la grădina zoologică devin plictisite, apatice, fricoase.

Oamenii care de bunăvoie şi-au clădit grădini zoologice numite oraşe, devin la fel.

Oamenii nu îşi mai pot exprima personalitatea, nu mai pot trăi experienţe care să le facă viaţa şi sufletul mai bogate. Totul e aglomeraţie, zgomot, distragerea atenţiei, bătălie pentru o bucată mai mare de carne. Însă paradoxal tocmai acest stil de viaţă te îndepărtează de adevăratul succes, avere şi împlinire emoţională, spirituală, materială.

În continuare, am să îţi vorbesc despre 3 lucruri super importante pe care le poţi face începând de azi, lucruri care îţi vor creşte enorm calitatea vieţii şi rezultatele pe care le ai.

1. NU TE MAI UITA LA CANALE DE TELEVIZIUNE CARE DAU ȘTIRI

Un studiu a arătat că la televizor vedem 14 ştiri negative pe lângă o ştire pozitivă.

Televiziunile sunt deţinute de corporaţii mari. Ştirile sunt făcute să obţină maxim de atenţie pentru reclame. Asta e toată şmecheria cu televiziunea. Nimeni nu se gândeşte la adevărata educare a oamenilor, la binele lor, la a crea o lume mai bună. Specialiştii în marketing au observat că omul când vede ştiri negative, dezastre, crime, creierul lui de maimuţoi este foarte atras şi priveşte hipnotizat.

Acest sistem este făcut special să producă bani, nu ca să ne ajute pe noi.

În realitate există 1000 de lucruri pozitive comparate cu 1 lucru negativ.

O poveste foarte frumoasă şi plină de învăţăminte despre cum funcţionează acest sistem şi cum ne lăsăm prostiţi de el:

Să presupunem că trăim pe o insulă alături de tribul nostru de 200 de persoane. Iar principala noastră sursă de mâncare este peştele pe care îl pescuim din ocean.

Să presupunem că mai există 50 de mii de insule ca a noastră despre care nu ştim prea multe unde viaţa se desfăşoară la fel ca pe insula noastră.

Odată la 10 ani, pe insula noastră, apare un rechin care îi atacă pe cei care pescuiesc. Răneşte grav un pescar sau poate chiar îl omoară. Timp de o săptămână probabil nimeni nu ar mai pescui de frică. Apoi, împinşi de foame pescarii şi-ar relua pescuitul.

Într-o lună totul ar reveni la normal şi ar mai dura 10 ani până când rechinul ar apărea din nou, iar tribul s-ar comporta la fel. După atacul rechinului cam la o lună, viaţa şi-ar relua cursul normal şi firesc pentru alţi 10 ani.

ACUM vine partea interesantă.

Să presupunem că ar veni televiziunea pe insula noastră şi ar zice să ne pun televizoare pentru a vedea tot ce se întâmplă pe toate cele 50 de mii de insule pe care trăiesc oameni la fel ca noi.

Fiecare insula ar avea aceeaşi problemă: un atac de rechin la 10 ani. Pentru că există 50 de mii de insule, am vedea în fiecare zi că 2 sau 3 insule au fost atacate de rechini.

Cum ar trăi atunci membrii tribului? Într-o permanentă stare de frică, ştiind că oricând le poate veni rândul şi că aşa e lumea şi viaţa, rechini peste tot, când defapt pe insula noastră ar fi un rechin odată la 10 ani.

Asta a făcut televiziunea cu ştirile negative. A creat imaginea unei lumi în care totul e frică, moarte, boală şi dezastru pentru ca în dreapta ecranului să ruleze o reclamă care să te facă să cumperi. Este dovedit de nenumărate ori că oamenii speriaţi şi cu stimă de sine scăzută cumpără în prostie orice.

Astfel suntem nişte victime eterne, nu acţionăm de frică pentru a ne crea viaţa ce o dorim, avem poveşti pline de scuze dar nu avem rezultate.

Aşadar, primul pas pentru a scăpa de frică este să nu mai ne uităm la ştiri pe cât posibil.

2. Bârfa și comunicarea negativă

2/3 din comunicarea umană în societate este BÂRFA, comunicare standard despre alţi oameni şi viaţa lor. Această bârfă are un rol social important. Ne aliniază valorile, ne uneşte ca şi grupuri, ne arată care sunt standardele, etc.

Rămân uimit de cât de mult succes au revistele de papparazi care intră în viaţa vedetelor.

Oamenii sunt foarte interesaţi de ce se întâmplă în viaţa altora şi cu ce hârtie se şterge la fund o vedetă, în loc să se uite în propria ogradă.

Ne comparăm cu alţi oameni şi apoi suntem nefericiţi că nu avem ce au ei.

Fiecare poate atinge succesul maxim dacă îşi dezvoltă potenţialul. Asta ar trebui să fie preocuparea principală şi asta încercăm să facem aici, pe personalitate alfa.

Atunci când vorbeşti negativ de persoanele din jurul tău, când le bârfeşti, ele află şi apoi vorbesc la fel despre tine. Astfel vei fi foarte afectat social pentru că oamenii îşi vor face păreri greşite despre tine.

Recomandarea mea este ca în loc de bârfa clasică, să edifici. Adică să lauzi oamenii care nu sunt prezenţi. Cu siguranţă există ceva de apreciat la fiecare. Asta îţi va aduce un succes social enorm.

3. Grijile

Stresul zilnic provocat de griji este ceea ce ne macină zilnic în interior şi nu ne lasă să fim fericiţi.

Ştirile şi bârfa, pe lângă grijile zilnice sunt suficiente cât să nu ne mai lase timp pentru lucrurile care contează cu adevărat în viaţă.

Există o teamă de eşec însă există şi o teamă de succes.

Dacă ai succes, cum va schimba asta lucrurile din jurul tău? Cum se va schimbă comportamentul oamenilor faţă de ţine? Toate astea creează teama de a avea succes. Ne facem griji pentru lucruri care nici măcar nu există.

Sfatul meu pentru tine este:

SĂ NU ÎŢI MAI FIE FRICĂ! DĂ TOT CE AI MAI BUN ÎN FIECARE ZI!

Împlinirea noastră ca oameni vine exact din opusul a ceea ce ne învaţă societatea de consum.

Cumpărăm obiecte materiale ca să arătăm că avem statut social, că suntem sexy și că avem gene bune pentru a atrage parteneri. 99% din oameni nici măcar nu îşi dau seama din ce cauză cumpără obiecte de care nu au neapărată nevoie.

Satisfacţia şi împlinirea noastră vin din altceva.

Darurile noastre naturale, dezvoltarea abilităţilor noastre care ne fac unici în lume, sentimentul că realizăm ceva valoros în viaţă, lagături şi prietenii puternice, relaţii care durează pentru totdeauna, forma fizică şi sănătatea, să oferim iubire necondiţionată, să educăm copii, tineri şi chiar adulţi, să creem valoare pentru alţi oameni. Să facem artă, să creăm, să fim tot timpul la limita superioară a dezvoltării şi evoluţiei noastre.

Te-ai născut cu tot ce ai nevoie pentru a fi o persoană extraordinară.

Eu deşi am renunat la televizor de mult, mai mă uit la sport, Animal planet şi uneori las pe canale de muzică, asta atunci când sunt undeva unde există televizor şi nu am o modalitate mai bună de a-mi petrece timpul de relaxare.

Vreau să îmi spui într-un comentariu dacă te uiţi la televizor şi la ce anume și care crezi că sunt cele mai mari temeri ale tale în acest moment.

Știu că nu este chiar atât de ușor să pui în aplicare tot ce am spus mai sus. Pentru a te ajuta să înțelegi cum funcționează anumite lucruri și pentru a te ghida în călătoria ta am pentru tine cartea Personalitate Alfa - Personalitatea Alfa este omul care tinde permanent spre creştere şi evoluţie şi care mai devreme sau mai târziu are şi sănătate, şi bani, şi iubire,şi vocaţie, şi - mai presus de toate - un spirit de învingător.

Îţi doresc putere şi curaj să devii o persoană extraordinară.

Pera Novacovici