Profit la fiecare 10 minute!

Sistemul imunitar

30.03.2021

SISTEMUL IMUNITAR EXPLICAT. Sistemul imunitar este alcătuit din organe, celule și substanțe chimice speciale care luptă împotriva infecției (microbi). Principalele părți ale sistemului imunitar sunt: celulele albe, anticorpii, sistemul de complement, sistemul limfatic, splina, timusul și măduva osoasă. Acestea sunt părțile sistemului tău imunitar care luptă activ cu infecția.Sistemul imunitar și infecția microbiană. Sistemul imunitar ține evidența fiecărui microb pe care l-a învins vreodată, în tipuri de globule albe (limfocite B și T) cunoscute sub numele de celule memorie. Asta înseamnă că poate recunoaște și distruge rapid microbul dacă intră din nou în corp, înainte de a se putea înmulți și a te îmbolnăvi. Unele infecții, precum gripa și răceala obișnuită, trebuie să se lupte de multe ori, deoarece atât de multe virusuri sau tulpini diferite ale aceluiași tip de virus pot provoca aceste boli. Dacă prinzi o răceală sau o gripă de la un virus, nu îți dă imunitate împotriva celorlalți.

PARTE DIN SISTEMUL IMUN. Principalele părți ale sistemului imunitar sunt: Celule albe de sânge, Anticorpi, Sistem complement, Sistem limfatic, Splină, Măduvă osoasă,Timus, Celulele albe din sânge sunt jucătorii cheie din sistemul tău imunitar. Sunt făcute în măduva ta osoasă și fac parte din sistemul limfatic. Celulele albe se mișcă prin sânge și țesut în tot corpul, în căutarea invadatorilor străini (microbi) precum bacterii, viruși, paraziți și fungi. Când îi găsesc, lansează un atac imun. Celulele albe din sânge includ limfocite (cum ar fi celulele B, celulele T și celulele ucigașe naturale) și multe alte tipuri de celule imune. 

Anticorpii ajută organismul să lupte cu microbii sau toxinele (otrăvurile) pe care le produc. Fac asta prin recunoașterea substanțelor antigene de pe suprafața microbului sau a substanțelor chimice pe care le produc, care marchează microbul sau toxina ca fiind străine. Anticorpii marchează apoi acești antigeni pentru distrugere. Există multe celule, proteine și substanțe chimice implicate în acest atac.

SISTEM DE COMPLEMENTARE

Sistemul de completare este format din proteine ale căror acțiuni completează munca depusă de anticorpi.

SISTEMUL LIMFATIC

Sistemul limfatic este o rețea de tuburi delicate în tot corpul. Principalele roluri ale sistemului limfatic sunt:Gestionează nivelurile de lichid din organism. Reacționează la bacterii. Descurcă-te cu celulele canceroase. Ocupați-vă de produse celulare care altfel ar duce la boli sau tulburări. Absoarbe câteva din grăsimile din dieta noastră din intestin. Sistemul limfatic este format din:ganglioni limfatici (numiți și glande limfatice) -- care capcană microbi vase limfatice -- tuburi care transportă limfa, lichidul incolor care îți scaldă țesuturile corpului și conține celule albe care luptă împotriva infecției leucocite (limfocite). 

Splina este un organ filtrant de sânge care îndepărtează microbii și distruge celulele roșii vechi sau deteriorate. De asemenea, face componente de combatere a bolilor ale sistemului imunitar (inclusiv anticorpi și limfocite). 

Măduva osoasă este țesutul spongios găsit în oasele tale. Produce globulele roșii de care corpurile noastre au nevoie să transporte oxigen, globulele albe pe care le folosim pentru a combate infecția și trombocitele de care avem nevoie pentru a ne ajuta cheagul de sânge. 

TIMUS

Timusul filtrează și monitorizează conținutul sângelui tău. Produce globulele albe numite T-limfocite.Celelalte apărări ale organismului împotriva microbilor cat si sistemul imunitar, organismul are alte cateva modalitati de a se apara impotriva microbilor, printre care:

PIELE - o barieră impermeabilă care secretă uleiul cu proprietăți ucigătoare de bacteriiLUNGS - mucoase în plămâni (flegmă) capcană particule străine, iar firele de păr mici (cilia) flutură mucosul în sus ca să poată fi tușit. 

TRACT DIGESTIV - captuseala mucoasa contine anticorpi, iar acidul din stomac poate ucide majoritatea microbilor. 

ALTE APĂRĂRI - fluide corporale precum uleiul pielii, saliva și lacrimile conțin enzime anti-bacteriene care ajută la reducerea riscului de infecție. Tragerea constantă a tractului urinar și a intestinului ajută, de asemenea.Febra este un răspuns al sistemului imunitar. O creștere a temperaturii corpului sau a febrei, se poate întâmpla cu unele infecții. Acesta este de fapt un răspuns al sistemului imunitar. O creștere a temperaturii poate ucide niște microbi. Febra declanșează, de asemenea, procesul de reparație al corpului.Tulburări comune ale sistemului imunitar. Este obișnuit ca oamenii să aibă un sistem imunitar supra-sau subactiv. Supraactivitatea sistemului imunitar poate lua mai multe forme, printre care:Bolile alergice - unde sistemul imunitar face un răspuns exagerat de puternic la alergeni. Bolile alergice sunt foarte frecvente. Acestea includ alergii la alimente, medicamente sau insecte usturătoare, anafilaxie (alergie care pune viața în pericol), febră fânului (rinită alergică), boală sinusurilor, astm, stupi (urticarie), dermatită și eczeme. 

BOLILE AUTOIMUNE - unde sistemul imunitar montează un răspuns împotriva componentelor normale ale organismului. Bolile autoimune variază de la uz la rar. Acestea includ scleroză multiplă, boală tiroidă autoimună, diabet zaharat de tip 1, lupus eritematos sistemic, artrită reumatoidă și vasculită sistemică. Subra ctivitatea sistemului imunitar, numită și imunodeficiență, poate: Moștenire - exemple din aceste afecțiuni includ bolile primare de imunodeficiență variabilă comună (CVID), imunodeficiența combinată severă (SCID) și deficiențele complementare comuneapare ca urmare a tratamentului medical - acest lucru poate apărea datorită unor medicamente precum corticosteroizi sau chimioterapie să fie cauzată de o altă boală - precum HIV / SIDA sau anumite tipuri de cancer.Un sistem imunitar subactiv nu funcționează corect și face oamenii vulnerabili în fața infecțiilor. Poate pune viața în pericol în cazuri grave.