Principiul anturajului

12.08.2018

"Aruncam la gunoi trei sferturi din ceea ce suntem, doar ca sa fim cum sunt ceilalti" 

Arthur Schopenhauer

Fiecare are un rol specific de a te invata ceva pentru evolutia ta. 

Nici macar un singur om nu este intamplator in viata ta. 

Cred ca fiecare dintre noi simte ca oamenii din jur sunt in viata noastra pentru a ne invata lectii, iar mecanismul proiectiei in psihologie dovedeste stiintific faptul ca ceilalti actioneaza ca oglinzi pentru noi.

Ne vedem calitatile si defectele mult mai usor in cei din jur decat in noi insine.

Exista doua emotii foarte puternice in legatura cu aceasta oglindire. Admiratia si invidia.

Atunci cand invidiem calitatile unei persoane, ridicam un blocaj intre noi si acea persoana si oprim procesul de invatare. Daca, in schimb, admiram o persoana, putem descoperi calitatile admirate in noi si le putem dezvolta.

Din pacate, multi oameni vad ca unii au realizari si, in loc sa ii admire si sa paseasca si ei pe calea evolutiei si a propriilor rezultate, se multumesc sa atace si sa gaseasca nod in papura. Privind din aceasta perspectiva, este atat de clar ca, daca ar admira acea persoana, ar putea avea aceleasi rezultate sau chiar ar putea depasi rezultatele persoanei admirate.

Ca regula de baza, pentru mine, orcine are rezultate pe care si eu mi le doresc, este o persoana demna de admirat. Asta imi da o putere enorma de invatare si evolutie.

Ne vedem nu doar calitatile, ci si umbra in ceilalti. Cand te enerveaza tare cineva din jurul tau, opreste-te si cauta in tine. Odata cu rezovarea problemei din tine, vei vedea ca vei putea sa accepti si sa imbratisezi cu intelegere persoana care odata te enerva, iar asta inseamna ca esti la un cu totul alt nivel de evolutie.

Sentimentul acesta de acceptare nu pote fi inlocuit cu nimic. Te face sa te simti zeu pe pamant.

Oamenii se califica si se descalifica singuri prin actiunile lor.

Un alt lucru foarte interesant este despre comportamentul oamenilor din jur.

Daca esti o persoana vesela, entuziasta, cu visuri indraznete, cu pofta de viata, probabil imi va placea sa te aud, sa te acult, sa fiu in preajma ta si, astfel, ne vom apropia si vom deveni prieteni.

Daca esti o persoana pesimista, tot timpul pusa pe cearta si pe critica, pe barfe, cu emotii negative, impulsiva, ma vei otravi si pe mine cu emotiile tale si voi incerca sa te evit.

Astfel, oamenii se califica sau se descalifica singuri prin comportamentul lor.

Pera Novacovici