Pledoarie pentru sport

01.09.2018

Numele Mariei Olaru nu mai are nevoie de nicio prezentare. Multiplă campioană mondială, europeană şi olimpică, sportivă de aur a României, născută la Fălticeni, dar stabilită în Timişoara, actualmente director al Academiei Olimpice Române - filiala Timiş, a avut amabilitatea de a scrie câteva rânduri despre SPORT şi importanţa mişcării în viaţa de zi cu zi. Iată textul integral.
"Sportul ar trebui să facă parte din viața fiecăruia şi trebuie să înţelegem importanţa lui!
Sportul este mai mult decât mișcare, este un mod de viață care îți schimbă percepția asupra lumii și îți acordă șansa de a valorifica mai bine lucrurile care contează. Pe de o parte, sportul, chiar și cel practicat în timpul liber, îi conferă oricărei persoane un grad de disciplină și de autocontrol greu de obținut prin alte mijloace.
Este un lucru cunoscut că sportul practicat în mod constant întărește voința și dezvoltă abilități de stăpânire de sine care pot fi ușor aplicate ulterior în multe alte domenii. Foarte multe personalități renumite în diverse discipline sau domenii, au practicat sau practică în continuare mişcarea și recunosc că acest lucru i-a ajutat foarte mult în evoluția lor personală ca ființe. Sportul te pune față în față cu propriile limite, te ajută să le depășești, dar îți trasează și granițele exacte ale posibilităților umane, sădind în conștiință încrederea în sine împreună cu modestia, puterea de a acționa, cu respectul pentru ceilalți și pentru univers.
Apoi, sportul are un aport incomensurabil pentru starea de sănătate a celui care îl practică. Și nu vorbim doar de sănătatea corpului aici, ci și de starea de bine și de confort psihic la care contribuie exercițiul fizic. În condițiile vieții moderne viciate de sedentarism, greu de evitat din cauza condițiilor obiective în care trăim în orașe, sportul practicat cu consecvență după puterile fiecăruia este cel mai bun înlocuitor al mișcării în aer liber și al muncii fizice specifice omului vreme de secole înainte de apariția tehnologiei, cea care l-a scutit în timpurile apropiate de noi de o mare parte din efortul trupului. Efortul fizic înlocuit cu confortul, are însă și efecte secundare neplăcute, iar toate studiile de specialitate atrag atenția asupra gravelor consecințe ale sedentarismului. Nimic nu este însă mai simplu decât să evităm efectele nedorite ale sedentarismului dedicând măcar câteva ore pe săptămână ezerciţiului fizic de orice fel.
Pentru mine, sportul a însemnat deschiderea orizontului și o viziune specială asupra vieții. Dar mişcarea, exerciţiul fizic sau sportul dacă vreţi nu este rezervat doar profesioniștilor. Date fiind calitățile sale și conștientizând importanţa şi rolul său în îmbunătățirea stării de sănătate a persoanei umane, le recomand tuturor practicarea mişcării, iar răsplata va fi pe măsură!"
Maria Olaru
sursa: banatsport.ro
Sursa informatii: www.dsjtimis.ro