Din placerea de a face

10.10.2018

Nu există împlinire mai mare pe care ți-o poți oferi singur decât satisfacția că ești bun într-un domeniu. Acest fapt nu îți poate fi furat de către hoți, nu-l poți pierde într-un incendiu și nu se devalorizează cu timpul. 

Măiestria într-un domeniu este cea mai mare binecuvântare care poate fi asupra unui om. 

Dacă vrei succes în viață, dacă vrei putere interioară, nu vei avea decât dacă devii foarte bun în ceea ce faci. 

Dacă rămâi mediocru, vei avea tot timpul un sentiment al neîmplinirii și nicio realizare. 

Trebuie să înțelegi că măiestria ne e pentru cei supratalentați sau pentru cei norocoși care au început devreme. Măiestria e pentru oricine se decide să aleagă acest drum și să rămână pe el, indiferent de vârstă, sex sau experiență anterioară. 

Problema e că avem foarte puține indicii și modele despre cum se ajunge la măiestrie. 

Există un borbandament cntinuu cu promisiuni de recompensă imediată, succes instant sau eliberare de nevoi ori de durere imediată.

 "Când ești tânăr, lucrează ca să înveți, nu pntru bani", spune Kiyosaki. 

Singura cale este cea a măiestriei. 

Nu există posibilitatea de a scurta acest drum. Pentru orice abilitate nouă vrei să înveți, exista sprinturi scurte de progres, apoi un mic declin și apoi un platou ceva mai înalt decât nivelul la care erai înainte. Orice antrenor din lumea asta îți va putea confirma lucrul asta. Fie ca e vorba de karate, handbal, tenis, de pian, de învățat cum să faci bani, de învățat să ai succes cu sexul opus, în relații, în orice domeniu. Pentru a porni pe această cale, SINGURA care îți va aduce satisfacție adevărată și permanentă, trebuie să exersezi cu răbdare, cu perseverență, cu încăpățânare chiar. Dar, pentru a ajunge să te bucuri de rezultate, trebuie să fii dispus să petreci bucăți bune de timp pe acel platou în care exersezi zilnic, chiar dacă se pare că nu progresezi pentru că, din când în când, să ai câte o explozie de progres și să mai urci o treaptă. De ce e nevoie să stai pe platou și nu poți învață în ritm alert, pas după pas, nivel după nivel, fără să simți că stagneze? 

Pentru că atunci când înveți o nouă abilitate, când ți-o antrenezi, trebuie să îți înrădăcinezi noile obiceiuri în sistemul nervos. Mersul pe jos este înrădăcinat în sistemul nervos, îl faci fără să te gândești la el, este un obicei automat. 

Cum este cel mai bine, așadar, să devii foarte bun în ceea ce vrei să faci? Exercițiu continuu, practică, dar o faci, în primul rând, DIN PLĂCEREA DE A FACE ACEL LUCRU. De aceea, se spune că orice faci trebuie să faci cu pasiune.

Pera Novacovici "Ghidul personalitatii alfa"