Profit la fiecare 10 minute!

Cortizol-Alavida

14.04.2021

Cortizolul este un hormon steroid care reglează o gamă largă de procese în întreg corpul, inclusiv metabolismul și răspunsul imun. De asemenea, are un rol foarte important în a ajuta organismul să răspundă la stres. Cortizolul este un hormon steroid care reglează o gamă largă de procese vitale în întreg corpul, inclusiv metabolismul și răspunsul imunitar. De asemenea, are un rol foarte important în a ajuta organismul să răspundă la stres. 

Ce este cortizolul?

Cortizolul este un hormon steroid, unul dintre glucocorticoizi, făcut în cortexul glandelor suprarenale și apoi eliberat în sânge, care transporta tot corpul. Aproape fiecare celulă conține receptori pentru cortizol și astfel cortizolul poate avea o mulțime de acțiuni diferite în funcție de ce fel de celule acționează. Printre aceste efecte se numără controlul nivelului de zahăr din sânge al organismului și reglarea astfel a metabolismului, acționând ca antiinflamator, influențând formarea memoriei, controlând echilibrul sărat și apă, influențând tensiunea arterială și ajutând la dezvoltarea fătului. 

În multe specii, cortizolul este responsabil și de declanșarea proceselor implicate în nașterea lor. 

Cum este controlat cortizolul? 

Nivelurile sanguine de cortizol variază pe parcursul zilei, dar în general sunt mai ridicate dimineața când ne trezim și apoi cad pe parcursul zilei. Acesta se numește ritm diurn. 

La oamenii care lucrează noaptea, acest model este inversat, deci sincronizarea eliberării cortizolului este clar legată de modelele zilnice de activitate. În plus, ca răspuns la stres, se eliberează un plus de cortizol pentru a ajuta organismul să răspundă corespunzător. Secreția de cortizol este controlată în principal de trei regiuni inter-comunicatoare ale corpului; hipotalamusul din creier, glanda pituitară și glanda suprarenală. Aceasta se numește axa hipotalamic-pituitar-suprarenala. Atunci când nivelul cortizolului din sânge este scăzut, un grup de celule dintr-o regiune a creierului numit hipotalamusul eliberează hormonul de eliberare a corticotrofinei, ceea ce determină glanda pituitară să secrete un alt hormon adreno corticotrop, în fluxul sanguin. Niveluri ridicate de hormoni adreno corticotropice sunt detectate în glandele suprarenale și stimulează secreția de cortizol, determinând creșterea nivelurilor sanguine de cortizor. Pe măsură ce nivelul cortizolului crește, încep să blocheze eliberarea hormonilor de eliberare a cortico trofinei din hipotalamus și hormon adreno cortico tropic din pituitar. 

Ca urmare, nivelul hormonilor adreno cortico tropice începe să scadă, ceea ce duce apoi la scăderea nivelului de cortizol. Asta se numește o buclă negativă de feedback. 

Ce se întâmplă dacă am prea mult cortizol? 

Prea mult cortizol într-o perioadă prelungită de timp poate duce la o afecțiune numită sindromul Cushing. Acest lucru poate fi cauzat de o gamă largă de factori, cum ar fi o tumoră care produce hormon adreno corticotrop (și, prin urmare, crește secreția de cortizol) sau consumul anumitor tipuri de medicamente. Printre simptome se numără: creșterea rapidă în greutate în principal la nivelul feței, pieptului și abdomenului contrastat cu brațele și picioarele subțiri, o față rotundă și spartă , osteoporoză cu tensiune arterială ridicată, modificări ale pielii (vânătăi și vergeturi violet) slăbiciune musculară, schimbări de dispoziție, care arată ca anxietate, depresie sau iritabilitate, creșterea setei și frecvenței urinării. Nivelul ridicat de cortizol într-un timp prelungit poate provoca, de asemenea, lipsa de sex și, la femei, menstruația poate deveni neregulamentară, mai puțin frecventă sau se poate opri cu totul (amenoreea). În plus, a existat o asociere îndelungată între reglementările ridicate sau depresive ale nivelurilor de cortizol și o serie de afecțiuni psihiatrice precum anxietatea și depresia. Cu toate acestea, semnificația acestui lucru nu este încă clar înțeleasă. 

Ce se întâmplă dacă am prea puțin cortizol? 

Când nivelul cortizolului scade excesiv, aceasta este cunoscută sub numele de extenuare suprarenală. În cazul în care apare acest lucru, nivelul zahărului din sânge poate scădea, cauzând hipoglicemie, legat de slăbire și o toleranță scăzută la stres. 

Atât cortizolul ridicat, cât și cel scăzut pot declanșa, de asemenea, simptome de metabolism scăzut, cum ar fi senzația de oboseală, depresie, răceală și experimentarea memoriei scăzute și concentrația slăbită.