Ce este o boală?

17.10.2018


Există deja multe cărți despre boli ; milioane de doctori și oameni de știință încearcă să exploreze misterele bolilor. Nimeni nu poate oferi un răspuns în ceea ce privește originea bolilor, poate și pentru că acest tip de boli nu au propria lor viață. În general numim boală reacția corpului nostru împotriva a ceva care interferează cu funcționarea sa normală. Un organ rămâne bolnav și se va distruge în final atâta timp cât sursa interfeței nu este înlăturată. Un organ care nu funcționează va influenta negativ altele organe și sisteme cu care lucrează împreună (circulator, nervos, limfatic). Exista o continuă luptă între sănătate și boala în organismul nostru. Nu am putea supraviețui fără această luptă. În cazul răcelii obișnuite, de exemplu, am putea suferi de febră, dureri de cap, dureri de oase și o stare generală slăbită a corpului. Putem să le privim ca și simptome ale bolii; mucozitatile eliminate de organismul nostru elimină toxinele, în timp ce durerile de cap, de oase sau starea generală slăbită a organismului sunt efecte secundare ale luptei corpului nostru de a se întoarce la starea de sănătate.

Ceea ce noi numim boală este de fapt o reacție a mecanismelor organismului nostru menite să ne mențină sănătoși. Cu toții avem aceste mecanisme. Ele sunt menite să înlăture dereglările din modul de funcționare a organismului nostru. De asemenea, ne dau și semnale de alarmă în momentul în care aceste dereglări își fac apariția.

Pentru a rămâne sănătoși, trebuie să ascultăm ceea ce ne comunică organismul nostru. Nu tratați bolile ca și cum ar fi cel mai mare inamic al dvs. Într-un fel, bolile ne obligă să facem primii pași către un stil de viață mai sănătos.

Călătoria mea către sănătate nu a fost ușoară. Am fost dintotdeauna un copil foarte bolnăvicios, stând probabil 200 de zile pe an în pat, luptându-ma cu diverse infecții și viruși. Mama mea era doctor de urgență, foarte absorbita de munca ei, neavând prea mult timp să stea alături de mine. De fiecare data când avem febră, mama îmi dădea o doză puternică de penicilina pentru a reduce temperatura. Febra dispărea în câteva zile, însă nasul meu rămânea blocat de mucozitati și gâtul inflamat, roșu precum o tomată. Asta însemna în viziunea mamei mele, necesitatea aplicarii unor masuri și mai drastice. Prin urmare, mi-au fost scoase amigdalele. Asta a cauzat alte complicații - o inflamare a sinusurilor maxilare și pierderea parțială a mirosului. Tratamentul îndelungat și ineficient al acestor complicații cu doze mari de medicamente a avut ca rezultat afecțiuni ale ficatului. Aveam de asemenea, erupții alergice pe mâini, abdomen și spate. În plus, dieta mea conținea multe dulciuri și grăsimi. Nici nu e de mirare că sufeream de dureri cronice sub coasta dreaptă cea mai joasă. Durerile de cap frecvente trebuiau tratate cu calmante. Într-o zi mi s-a făcut rău în timp ce eram la școală și am leșinat. Asistenta de la școală a contactat-o pe mama mea, care suspecta o inflamare acută a apendicelui, și m-a dus urgent în sala de operații. Trei ore mai târziu mă aflam pe masa de operații și chirurgul șef, o prietenă de-a mamei mele, mă opera. Așa au descoperit că apendicul meu era perfect sănătos, însă ficatul era mărit și inflamat. Doctorița a înțeles imediat care era cauza bolii mele când s-a uitat la ficat, însă întrucât deja începuse operația, s-a hotărât să-mi scoată apendicul pentru orice eventualitate. Cel puțin s-a clarificat cauza durerilor de cap, slăbiciunii și durerii acute de sub coasta cea mai de jos, din dreapta - ficatul bolnav. Chiar dacă operația s-a încheiat cu succes, a creat totuși complicații sub forma hemoroizilor cu care m-am luptat timp de mulți ani.

Ca urmare a relației mele cu medicina, am căpătat o oarecare experiență în domeniu. Am înțeles că orice medicament care vindecă ceva în organismul meu dăunează altui organ în același timp(uneori fără să știm care este organul afectat).

Kan Funajana, un medic japonez din Antichitate, scria în cartea sa Principiile medicinei: "O persoană este o entitate ale cărei suflet și organis formează o uniune. De aceea este imposibil să vindeci organismul fără să iei în considerare sufletul și vice-versa".

Știm deja că pentru a ne menține organismul sănătos trebuie să - l curățam periodic, să-l hrănim periodic și să creștem imunitatea cu ajutorul apei, al aerului curat, al luminii soarelui și al exercițiilor fizice. Când vorbim de suflet, trebuie să ne gândim la sistemul bioenergetic uman.

Mikhail Tombak